Het Nationaal Export Event vindt dit jaar plaats in DeFabrique in Utrecht: een industrieel erfgoed met een lange handel- en exportgeschiedenis. De perfecte locatie dus voor hét exportevent van Nederland. Benieuwd naar het ondernemersverhaal achter DeFabrique? Lees verder!
Marktuitbreiding binnen Nederland
Het verhaal achter DeFabrique ontstaat in 1887. In dat jaar kreeg Ulbe Twijnstra wind- en stoomoliemolen ‘De Eendragt’ van zijn vader cadeau. In 1891 wordt de fabriek vernieuwd en gemoderniseerd. Ulbe Twijnstra overlijdt in 1912, waarna zijn zoon Tjeerd de leiding overneemt.
Tjeerd heeft grote ambities; hij wil de producten door heel Nederland verkopen en zoekt daarom naar een geschikte plek midden in het land. In 1921 wordt DeFabrique in Utrecht gebouwd; toen een moderne fabriek voor de persing van lijnolie en de productie van veekoeken.
Wereldwijde crisis
Helaas komt in 1929 een einde aan de voorspoedige tijden. Er ontstaat een wereldwijde crisis door een beurscrash op Wall Street. Hierdoor wordt de productie verminderd, de werkweek ingekort en worden er werknemers ontslagen. In 1930 gaat Tjeerd een samenwerking aan met Unilever om te profiteren van de gezamenlijke inkoop van grondstoffen. Dit lijkt op dit moment de enige manier om het voortbestaan van de fabriek veilig te stellen.
Het gaat dan langzaamaan beter met het bedrijf. In 1937 wordt er in de fabriek een mengvoederafdeling gebouwd. Dit was het begin van de overstap naar een mengvoederfabriek. Maar dan begint de Tweede Wereldoorlog. Opnieuw moeten er werknemers ontslagen worden. Aan het einde van de oorlog werden in de opslagloodsen van de fabriek Duitse krijgsgevangenen ondergebracht.
Ambities over de grenzen
In 1959 overlijdt Tjeerd Twijnstra. Zijn zoon Ubbo Twijnstra neemt het familiebedrijf over. In 1962 besluit hij dat er een einde komt aan de olieslagerij. Het bedrijf wordt officieel een mengvoederfabriek, omdat dit nu meer rendabel is geworden.
Vanaf 1963 volgen er een aantal fusies. Ubbo wil graag buiten de grenzen van Nederland treden. Door de fusies vergrootte hij het marktaandeel en de afzetmarkt van het bedrijf.
In 1991 wordt de fabriek te koop gezet. In eerste instantie wil niemand de fabriek kopen. Pas na 5 jaar koopt een echtpaar de oude fabriek. Zij maken er DeFabrique van: een evenementenlocatie met een unieke uitstraling!
Groei door kennis, exporteer met succes!
Het verhaal van de familie Twijnstra komt je misschien wel bekend voor. Het is in grote lijnen een typisch voorbeeld van het verhaal van een Nederlandse ondernemer met internationale ambities. Veel ondernemers gaan door dezelfde fases heen. De familie Twijnstra kreeg, net als de ondernemers van nu, te maken met ups en downs.
Ze moesten creatief omgaan met crisissen, speelden in op de trends van het moment, gingen samenwerkingen en fusies aan, en zochten naar manieren om de afzetmarkt van het bedrijf te vergroten. Door de jaren heen bouwde de familie kennis over het ondernemerschap én exporteren op. Ook zij groeiden door kennis, waardoor ze met succes exporteerden.
Blijf op de hoogte van NEX!
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom NEX24? Volg ons op LinkedIn en houd onze nieuws-sectie in de gaten!