Programma

Je bent vanaf 12 uur van harte welkom op het Nationaal Export Event in Nieuwegein. Laat je van 12 tot 18 uur inspireren door diverse sprekers, neem deel aan interessante sessies en ga een-op-een in gesprek over jouw exportplannen met managers van onze wereldwijde ambassades, consulaten-generaal en NBSO’s!

Blijf op de hoogte en volg ons op LinkedIn, Twitter en Instagram.

Tijd Onderdeel
12:00 uur Inlooplunch 
13:00 uur Opening plenair programma
13:05 uur Welkomstwoord van Minister Schreinemacher – Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
13:10 uur Ondernemen in een veranderende wereld: een macro economische blik door Bert Colijn, Senior Econoom bij ING
13:30 uur Wendbaar en weerbaar ondernemen: Rick Boeijen in gesprek met Marc van Rooij (president bij Shimano Europe Group) en Monique Ansink (directeur van Jumbo Cargo Products)
14:00 uur Prijsuitreiking Oranje Handelsmissiefonds (OHMF) door Peter Potman, plv. Directeur-Generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen
14:30 uur Netwerkplein open
14:30 uur Sessie ronde 1
15:30 uur

Start een-op-een gesprekken

15:30 – 15:50 : Gespreksronde 1
15:55 – 16:15 : Gespreksronde 2
16:20 – 16:40 : Gespreksronde 3
16:45 – 17:05 : Gespreksronde 4

15:45 uur Sessie ronde 2
17:00 uur Borrel

 

Sessies – ronde 1: 14:30 – 15:30

Klik op het programmaonderdeel voor meer informatie

Wil je meedoen aan een sessie? Meld je aan!

Digitalisering en energietransitie zorgen voor kansen in Spanje

Digitalisering en energietransitie staan hoog op de agenda in Spanje. Beide sectoren brengen kansen en uitdagingen met zich mee. Waar liggen mogelijkheden voor jou als Nederlands bedrijf? En waar kan Spanje nog wat hulp bij gebruiken? Tijdens deze sessie krijg je informatie over de grote strategische projecten die Spanje gaat uitvoeren met behulp van het EU herstelfonds – Next Generation EU. Een ervaren exporteur deelt zijn ervaring en geeft tips. Ook hoor je hoe de Nederlandse overheid jou kan helpen met zakendoen in Spanje.

Wat je nog niet wist over de Amerikaanse en Canadese retailsector

De retailsector is wereldwijd een grote en interessante sector voor Nederlandse ondernemers. Maar hoe word je als Nederlands retailbedrijf succesvol in de Verenigde Staten of Canada? Welke stappen moet je doorlopen om in die landen zaken te kunnen doen? Tijdens deze sessie nemen ondernemers je mee naar beide regio’s. Je hoort waar de kansen liggen in de Amerikaanse en Canadese retailsector en krijgt tips & tricks over het zakendoen in deze regio!

Latijns-Amerika: een bruisende regio met kansen voor innovatieve ondernemers

In Latijns-Amerika is veel vraag naar innovatieve oplossingen. De regio heeft te maken met veel kansen én uitdagingen waar Nederlandse innovaties een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren. Denk aan sectoren als landbouw, water en maritiem. Waar liggen de kansen voor jouw bedrijf in Latijns-Amerika? Tijdens deze sessie delen Nederlandse ondernemers die actief zijn de regio hun ervaringen. Ook hoor je hoe RVO jou kan helpen bij het zakendoen over de grens!

Rondetafelsessie over kansen en uitdagingen in het VK

Als het gaat om zakendoen in het Verenigd Koninkrijk, waar liggen dan de kansen en de uitdagingen? De Brexit heeft voor veel veranderingen in de regio gezorgd. Neem deel aan deze rondetafelsessie en ga het gesprek aan over de ontwikkelingen in het VK. Bespreek jouw twijfels op het gebied van zakendoen in de regio en stel je vragen aan experts en andere ondernemers!

Rondetafelsessie over de ontwikkelingen in de Golfregio

Wil je weten waar de kansen en uitdagingen liggen voor jouw bedrijf in de Golfregio? Hoe krijg je voet aan de grond in een van de Golfstaten? Waar moet je op letten waneer je zakendoet in deze regio? Wat zijn de grootste cultuurverschillen? Stel je vragen aan experts en andere deelnemers tijdens deze rondetafelsessie.

Contracteren in onzekere tijden

Langere levertijden, sancties, extreme prijsstijgingen en een pandemie. Een contract biedt doorgaans veel zekerheid en duidelijkheid, maar wat als de omstandigheden wijzigen? Wanneer is een beroep op overmacht gerechtvaardigd? Welke mogelijkheden heb je nog als exporteur in geval van een contract? En wat als je geen schriftelijke overeenkomst hebt? Op deze en meer vragen geeft de juridisch expert antwoord. Ook geeft hij je tips mee voor  onderhandelingen en het sluiten van een overeenkomst.

Never waste a good crisis

Jaarlijks maken 10 bedrijven via het Oranje Handelsmissiefonds kans op ondersteuning bij het starten met exporteren. De OHMF-winnaars gaan mee op handelsmissie en breiden hun internationale netwerk uit. Het doel is natuurlijk voet aan de grond te krijgen in het buitenland! Tijdens deze sessie praten oud-winnaars van het Oranje Handelsmissiefonds je bij over de grootste uitdagingen in export. 

Ondernemen met Impact in India

India heeft één van de snelst groeiende economieën ter wereld. Tegelijkertijd staat India voor grote transities op het gebied van energie, gezondheidszorg, landbouw en water. Hier liggen kansen voor Nederlandse ondernemers. Het is wel van belang om bewust te zijn van de lokale ontwikkelingen, netwerken of financieringsstromen. Het Nederlandse economische netwerk in India helpt ondernemers hier graag bij! Tijdens deze sessie geven zij informatie over de mogelijkheden en zakelijke kansen in India. Je krijg voorbeelden van ‘best practices’ en je krijgt de ruimte om vragen te stellen!

Maatschappelijke uitdagingen en marktkansen: twee kanten van dezelfde medaille in de ASEAN-5

De ASEAN-5 regio is een van de dichtst bevolkte en snelst groeiende gebieden ter wereld. De geschatte jaarlijkse groei van het BBP is meer dan 5%. Naast lokale druk om schoner, duurzamer en inclusiever te produceren, is Europa de belangrijkste markt voor bedrijven in deze regio. Aanstaande Europese wet- en regelgeving om klimaatverandering tegen te gaan en strengere eisen op het gebied van maatschappelijk ondernemen sporen deze bedrijven aan om te verduurzamen. Tijdens deze sessie gaan we in op de kansen voor Nederlandse bedrijven in deze regio!

Exporteren - het spel

Bij exporteren komt veel kijken. Zo moet je kennis hebben van wetgevingen, andere culturen, een nieuwe markt en het vinden van de juiste zakenpartner. Wie is in staat wendbaar en flexibel te zijn? Speel het export spel! Samen met de experts kruip je in de huid van een exporteur. Interesse? Speel mee!

Sessies – ronde 2: 15:45 – 16:30

Klik op het programmaonderdeel voor meer informatie

Wil je meedoen met een sessie? Meld je aan!

Zakendoen in de groeimarkten van Midden- en Oost Europa

De afzetmarkten in Midden- en Oost-Europa worden steeds interessanter. Door toenemende EU-inbedding zijn er minder risico’s in de regio. Tegelijkertijd zijn de uitdagingen toegenomen door de oorlog in Oekraïne, sanctiepakketten en schaarste aan grondstoffen. Er is daardoor meer vraag naar Nederlandse innovaties en duurzame oplossingen. Tijdens deze sessie leer je hoe het is om zaken te doen in Midden- en Oost-Europa anno 2022. Je hoort hoe RVO jou daarbij kan ondersteunen. Ook krijg je tips van ervaren exporteurs over het opbouwen van een netwerk en het vinden van een betrouwbare agent of zakenpartner.

Smart en Innovatief met de Duitse buren

In een Smart Industry verbinden mensen, machines en producten op intelligente wijze met elkaar, met als doel de kosten te verlagen en bedrijfs- en productieprocessen te optimaliseren. Deze sector biedt veel samenwerkingskansen voor Duitse en Nederlandse bedrijven. Momenteel wordt er al veel samengewerkt in fieldlabs; virtuele en fysieke experimenteeromgevingen. Benieuwd naar de kansen voor jouw bedrijf in de Duitse Smart Industry sector? Tijdens deze sessie delen experts uit de branche én bekende Nederlandse bedrijven hun ervaringen met jou. Pak de kans om hen jouw vragen te stellen!

Kansen op het gebied van groene energie in de Nordics

Is jouw bedrijf actief op het gebied van energie of groene waterstof? En heb jij interesse om uit te breiden naar de Nordics? Tijdens deze sessie gaan wind en groene waterstof experts van International Clean Energy Partnership (ICEP) en de ambassade in op de ontwikkelingen binnen de energiesector van de Nordics. Ook hoor je hoe de Nederlandse overheid jouw bedrijf kan ondersteunen bij het internationaliseren en positioneren. Stel al je vragen tijdens deze sessie, zodat je direct na NEX22 aan de slag kunt met jouw internationale plannen!

De Franse Hauts-de-France regio: kansrijk en dichtbij

Hauts-de-France is een nabijgelegen, relatief onbekende exportmarkt voor het Nederlandse bedrijfsleven. Het is de op een na dichtst bevolkte regio van Frankrijk. Meer dan 10% van alle buitenlandse investeringen in Frankrijk vinden hier plaats. Uit onderzoek blijkt dat hier aanzienlijke ontwikkelingskansen zijn. Tijdens deze sessie hoor je welke kansen er liggen in deze regio binnen de sectoren Agro, Automotive en Life Science & Health. Een Nederlandse ondernemer deelt zijn eigen ervaring. Neem deel en kom meer te weten over interessante partijen, investeringsprojecten en economische (kennis)clusters.

Rondetafelsessie over de uitdagingen in China

Tijdens deze rondetafelsessie bespreken we de huidige ontwikkelingen in China en de uitdagingen die deze ontwikkelingen met zich meebrengen wanneer je zaken doet in China. Stel vervolgens al je vragen over China aan experts en mededeelnemers die aanwezig zijn tijdens deze sessie!

Benutten van stagiaires voor jouw exportafdeling

De arbeidsmarkt is krap en de exportambities zijn van veel bedrijven hoog. Daarom zijn stagiaires nu extra belangrijk geworden! Tijdens deze sessie delen we graag tips over hoe je het potentieel van stagiaires kunt benutten. Hoe selecteer je de juiste stagiaire? We vertellen je hoe je een goede match krijgt tussen jouw behoefte en de kwaliteiten en wensen van een stagiaire.

Financiële uitdagingen in roerige tijden

Wat is de financiële impact van alle recente ontwikkelingen op jouw business? Tijdens deze sessie nemen wij je mee op reis naar bestaande en nieuwe exportmarkten. We geven je tips over hoe om te gaan met alle veranderingen en hoe je daar flexibel mee om kunt gaan. Maak jezelf wendbaar! Denk mee, praat mee en vraag. Samen leggen we dit vast op een creatieve manier die je niet snel vergeet!

Exportgroei middels e-commerce

E-commerce is niet meer weg te denken. Het biedt ondernemers kansen, maar ook uitdagingen. Hoe ga je als exporteur om met die uitdagingen? Ga je naast B2B ook B2C leveren? Wanneer leid je vraag door naar de lokale distributeur of lokale retailer? En hoe voorkom je een concurrentiestrijd? Tijdens deze sessie neemt een ervaren exporteur je mee in zijn verhaal over exportgroei middels e-commerce. Hij vertelt over de kansen en uitdagingen.

Hoe maak je van je B2B-export een strategisch succes?

Scherp de strategie van je B2B-bedrijf aan met behulp van een aantal simpele vragen. Hoe vertaal ik mijn strategie in specifieke exportplannen? En hoe breng ik vervolgens strategische scherpte aan in mijn exportplannen?

De (on)mogelijkheden van zakendoen in Afrika

Ontdek de (on)mogelijkheden van een groots continent! Met een jonge bevolkingsgroep, een groeiende middenklasse en steeds grotere afzetmarkt biedt Afrika veel kansen voor Nederlandse ondernemers. Maar er zijn ook uitdagingen. Tijdens deze rondetafelsessie gaan we in op de kansen in veelbelovende Afrikaanse markten. Welke regio’s zijn interessant en waarom? Wat zijn daar de huidige trends op het gebied van handel en investeringen? En welke uitdagingen brengt dit met zich mee? Ga met elkaar, verschillende Nederlandse ambassades in Afrika en RVO in gesprek!

Hoe benut je €80 miljard aan exportpotentieel?

Wereldwijd ligt er voor Nederlandse bedrijven €80 miljard aan onbenut exportpotentieel! Dat blijkt uit een recente studie die Ecorys uitvoerde voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ontdek tijdens deze sessie waar de exportkansen voor jouw bedrijf liggen. Maurice van Rijn (RVO) bespreekt met tafelgasten Yoeri Dijkhof (Ecorys), Eelko Brinkhoff (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij) en Marijn Leijten (RVO) het belang van actuele marktkennis en het juiste netwerk om exportkansen te kunnen benutten. Ook hoor je van welke regelingen en diensten je gebruik kunt maken, bijvoorbeeld het EU-Handelsprogramma. Deze regeling is bedoeld voor bedrijven die al voor de Brexit zakendeden in het Verenigd Koninkrijk.

*Programmawijzigingen onder voorbehoud