Nieuwe Uitdagingen – Nieuwe Kansen tijdens NEX22

Meer dan 300 ondernemers en exporteurs waren op 12 oktober aanwezig op het Nationaal Export Event (NEX22) in Nieuwegein. Ben jij ook op zoek naar nieuwe exportmarkten en heb je dit evenement gemist? Of wil je volgende stappen zetten? Lees dan verder!

Tijdens NEX bespraken we nieuwe uitdagingen en nieuwe kansen rondom export voor het Nederlands MKB. Centraal stonden de thema’s wendbaarheid en flexibiliteit.

Impressie van NEX22

Prominente sprekers en handelsexperts praatten de ondernemers bij in een inspirerende plenaire sessie en in interessante sessies. Welke nieuwe kansen brengen de nieuwe uitdagingen anno 2022 met zich mee? Met welke risico’s hebben ondernemers te maken? Ervaren exporteurs deelden hun ervaringen en gaven tips. De ondernemers en exporteurs konden volop netwerken op NEX22 en kregen de kans om 1-op-1 in gesprek te gaan over hun exportplannen met managers van ambassades, NBSO’s en consulaten-generaal. Een aantal quotes van sprekers en experts gedurende de dag:

  • Liesje Schreinemacher, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking: “Opnieuw wordt veel van jullie veerkracht en flexibiliteit gevraagd. Geopolitieke onrust, een krappe arbeidsmarkt, duurdere grondstoffen. Zelden was er zoveel tegelijk aan de hand in Nederland. Weet dat jullie juist nu kunnen rekenen op een ruggensteun van het kabinet.”
  • Bert Colijn, senior econoom bij ING: “In Europa lijkt het energieprobleem de hoofdoorzaak van de inflatie. Initiatieven op het gebied van klimaat worden daardoor versneld. In verhouding met vorig jaar is de druk op de supply chain wel een stuk verminderd en zijn containerprijzen sterk aan het dalen.”
  • Cathelijne Lania, eigenaar van A Beautiful Story én oud-winnaar van het OHMF: “In een crisis zijn 2 dingen belangrijk: 1. Deel je verhaal en zoek sparringpartners. Zo kom je op nieuwe ideeën die je in je eentje nooit bedacht had. 2. Durf out-of-the-box te denken en nieuwe dingen te proberen.”
  • Meline Arakelian, Hoofd Economisch Cluster bij de Nederlandse ambassade in Brussel: “Mijn tip aan ondernemers die zaken willen doen in België: benader Vlaamse bedrijven in het Nederlands en Waalse bedrijven in het Frans.”

Er waren later op de middag diverse sessies waar men aan mee kon doen. Tijdens het Export Spel, onder leiding van Martijn Baijens, Specialist International Business Desk bij ING, werd gekeken naar de uitdagingen van exporteren. Martijn: “Er komt meer bij kijken dan je denkt”. In de sessie ‘Hoe maak je van je B2B-export een strategisch succes?’ stelde Maurits Croon, eigenaar van Studio Croon, de deelnemers 2 vragen: 1. Waar ga je ondernemen? En hoe ga je winnen?. Maurits: “Dat is de essentie van strategie.”

Tijdens de 1-op-1 gesprekken spraken we met een ondernemer die een gesprek had gehad met een manager van de Poolse ambassade. “Ik heb zeker wat aan het gesprek gehad. Ik loop vaak tegen communicatieproblemen en cultuurbarrières aan in Polen. Ik word nu in contact gebracht met potentiële agenten en klanten, daar ben ik erg blij mee.”

Winnaars van het OHMF bekendgemaakt!

Het Nationaal Export Event had de eer om de prijsuitreiking van het Oranje Handelsmissiefonds te verzorgen. De 10 winnaars van het Oranje Handelsmissiefonds 2022 zijn: Ukje, The Mouse Mansion Company, Climate Booster, Seepje, Momo Medical, Infoland, OneThird, Biota Nutri, PIM Machinery en VINADA. Meer weten over de winnaars? Bekijk de website van het OHMF.

Meer weten? Wij helpen je graag verder

Wil je na het Nationaal Export Event concrete stappen zetten naar een nieuwe buitenlandse markt? Of wil je jouw activiteiten daar uitbreiden? Bekijk wat onze partners voor je kunnen doen!